28 авг. 2007 г.

Вони брешуть (3 факти з брошури Партії регіонів)

Нещодавно мені до рук потрапила агітаційна брошура з нехитрою назвою "Сравните результаты деятельности правительства В. Януковича и правительств Ю.Тимошенко и Ю.Еханурова. Сделайте свой выбор", віддрукована Партією регіонів у ТОВ Новий друк накладом 1800 000 (1,8 млн) шт. Звісно, на російській мові.
А то. Вони ж за "двуязичіє" у їхньому розумінні, тобто за російську.


Зробимо ж і ми свій вибір, як рекомендують автори брошури. Домовимось, що не будемо вживати ніяких своїх особистих міркувань, зупинимось тільки на фактах, тобто на тіх цифрах, що пропонуються для не схильного до самостійного міркування читача та даних Державного комітету статистики України розділ Соціально-економічне становище України (верхнє меню)

Запевняю Вас, для демонстрації брехливості Партії регіонів цього буде цілком достатньо.

Брехня №1 Читаємо в таблиці на стор.3 "Рост потребительских цен" і знаходимо число у відповідному стовбчику "Правительство В. Януковича, январь-июнь 2007" - 1,3%

По перше, що ото за "Рост потребительских цен"? Шляхом перекладу виходить "зростання споживчих цін", та в усьому світі найважливішим показником, який характеризує інфляційні процеси в економіці країни і використовується для вирішення багатьох питань державної політики та перегляду розмірів грошових доходів і мінімальних соціальних гарантій населення є індекс споживчих цін (ІСЦ) Його розраховують практично в усіх країнах світу, включно з Бурунді і Соломоновими островами.
Цікаво про ІСЦ тут

Індекс споживчих цін (ІСЦ) характеризує зміни у часі загального рівня цін на товари та послуги, які купує населення для невиробничого споживання. І тут після демонстрації "проффесійної" термінології виходить така штука - на сайті Державного комітету статистики немає цифри 1,3%. Індекси споживчих цін на товари та послуги у 2007 році
(до грудня попереднього року) у липні були 105,6% (тобто зростання на 5,6%).

Найбільш близька цифра до 1,3% це ІСЦ у розрахунку до попереднього місяця (!), який у червні був 102,2% що все одно більше ніж 1,3%
Отже нас мають за ідіотів?

2. Брехня № 2
на стор. 5 брошури сказано, що "за время работы Правительства Януковича август 2006 - апрель2007 задолженность по выплате зарплаты уменьшилась на 254,1 млн грн". Добре? Ну зменшилась, виходить добре. Що на цю тему на сайті статистики?

Заборгованість з виплати заробітної плати протягом І півріччя 2007р. зросла на 4,3%, або на 34,3 млн.грн. Зростання суми боргу перед працівниками спостерігалося в 16 регіонах, при цьому найбільше – у Харківській (на 23,8 млн.грн.), Донецькій (на 19,7 млн.грн.), Львівській (на 6,8 млн.грн.) та Сумській (на 5,3 млн.грн.) областях.

То читайте, читайте ж оригінали, особливо жителі цих областей, не вірте жодному слову без перевірки, ваші ж голоси вкотре збираються використати.

Брехня, після якої і продовжувати гидко

Не треба казати "а Тимошенко зупинила", "а от при Єханурові було" - ми домовились, що для об'єктивності розглядаємо їхні (ПР) ж цифри та факти статистики. Не буде тут і реклами за кого голосувати.

"Здесь представлена аналитическая информация и факты",- пишуть невідомі автори брошури - "как говорится судите сами!". Напевно, "проффесорам" які готували текст, невідомо, що завжди де вказуються факти для аналізу йде посилання на першоджерело, оригінал, щоб кожен бажаючий міг перевірити, чи не перекручені вони.

Не знаю, яку мету мали ті, що робили діаграми для брошури, хіба що тільки щоб швидше прихапати призначене на розробку брошури бабло чи зобразити різкий ріст показників на радість начальству. Я не знаю навіщо така дурість, але уважно подивіться на цифри позначок розміру пенсії та зарплати на діаграмі на стор. 6, а потім на правильність їх розташування відносно правої шкали (кількість гривен). Графік же зсунутий догори, судячи по шкалі, навіщо?


Під діаграмою написано:
"Эта диаграмма наглядно иллюстрирует, что при Правительстве В. Януковича рост заработной платы всегда подкреплялся соответствующим ростом экономики".

Для меня ця діаграма перш за все ілюструє, що Уряд В.Януковича продовжує мати більшу частину своїх виборців, російськомовних, що проживають у відомих регіонах за лохів.

Та й біда не у тому, що політики нас мають за лохів.
Біда в тому, що значна частина населення згодна лохами бути
.

9 комментов:

Анонимный комментирует...

а шо, в суд подать за брехню слабО ? или в партиях все бабки распилили на бигборды, а на толкового юриста денег нету?

Ama1eur комментирует...

Думаю с нашими судами ждать решения до следующих выборов как не дождались решения Конституционного суда по поводу указов и досрочных выборов.
Надо просто думать ... самостоятельно

Анонимный комментирует...

Чесно кажучи, не зовсім зрозумів з приводу індексу інфляції. На сайті Держкомстату розміщена інформація з приводу індексу споживчих цін (співвідношення до попереднього місяця), тобто зростання цін за відповідний місяць. У зв`язку з цим, якщо додати кожен показник протягом шести місяців 2007 року, то можна говорити про зростання споживчих цін за відповідний період, адже Держкомстат не розраховує показник "індекс інфляції" нарастаючим підсумком за декілька місяців. Повертаючись до показника інфляції, то за період з січня по квітень включно, індекс інфляції становив 1,3% (зростання цін, якщо розраховувати наростаючим підсумком), в травні індекс інфляції становив ще 0,6% , в червні 2,2%, всього з січня по червень 2007 р., згідно даних, розміщених на сайті Держкомстату (вірити чи ні Держкомстату - кожен вирішує для себе самостійно), індекс споживчих цін становив 4,1 %. Тому, на мою думку, не зовсім коректно говорити, що близько немає таких показників. Хоча загалом інформація ПР, виходить, не відповідає дійсності

Ama1eur комментирует...

Вони (ПР)показують ріст інфляції за пів року, показуючи цифру, яка навіть менша чим ріст за місяць. Між іншим, 4,1 втричі більше ніж намальовані 1,3. В цьому і є брехня.

Щодо об'єктивності - там є спеціальна метода для обчислення індексу, на сайті Держкомстату, вважаю всі партії повинні використовувати тільки офіційну статистику, поки не доведено що вона брехлива.

Анонимный комментирует...

мене більше дратує телереклама ПР, де вони стверджують, що на за них подешевшав бензин. перестріляв би...

Анонимный комментирует...

Я не читав офіційну статистику Держкомстату, але з ходу, дивлячись на ваші коментарі в статті, виникло два зауваження.

1) Заборгованість з виплати заробітної плати протягом І півріччя 2007р. зросла на 4,3%, або на 34.3 млн.грн. Зростання суми боргу перед працівниками спостерігалося в 16 регіонах...

Далі ідуть цифри по 5 регіонам. Якщо їх просумувати, то вийде число 55.6 млн.
Прихильник ПР скаже, що ваші цифри не збігаються і читати далі не буде. А от якщо вказати крім того, що сумарно по 16 регіонам заборгованість зросла на стільки-то, а по решті зменшилась на стільки-то і ця різниця буде становити 34.3 млн - тобі придратися буде значно важче ;).

2) Що до діаграми, то чесно кажучи не розумію який був-би зиск ставити точки дещо вище (десь на 5 грн), адже відрізки були-б стрімкишими, якби точки поставили, навпаки, нижче.
В той же час, правду кажучи, не розумію, як можна було зробити такі помилки взагалі. Якщо будувати діаграму в Екселі, то таке можна зробити тільки зумисно підправивши дані. То що це: підганяли, та мізків не вистачило зрозуміти як вигідніше, робили все в ручну, чи може тут просто без пляшки не розібратись ;)?

А в загалі, найдієвіший спосіб відкрити електорату ПР очі на те, що вони постійно обирають - подавати професійно підготовлену інформацію як можна частіше і якомогу більшому загалу. Головне це робити так, що би було зрозуміло навіть останньому дебілу, що це не агітація, а гірка правда життя.

Анонимный комментирует...

П.1. 1,3% - це за 4 місяці, а не 6. Дісно, збрехали.
П.2. Заборгованість на 1 серня 2006 - 1089,1 млн. грн., на 1 травня - 835 млн. грн. Заборгованість у нас має сезоний характер (в грудні стрімко падає), тому наводити дані для порівняння з груднем - некоректно (чого, до речі, в брошурці і не роблять).
П.3. Ось це дійсно смішно. І не тільки те, що графік зсунутий (він увесь з'їхав), а більше те, що "зростання з/п підкріпленно зростанням ВВП". Виходить, восени-взимку 2006 йшло не просто зростання, а прискорення зростання ВВП - а пенсії і з/п зростали повільно; навесні ж зростання ВВП пригальмувало - а з/п ростуть, і непогано. То до це "підкріплення ростом економіки"?

Анонимный комментирует...

Ложь, повторённая сто раз становится правдой! - кажется Геббельс говорил...

drv комментирует...

Передвиборча агітація - один із видів реклами. Згідно закону України - рекламні друковані видання мають виконуватися державною мовою. ПР порушила закон. За порушення закону-?
П.С.
ПР, у випадку створення більшості в новому парламенті, Ви проголосуєте за російську мову.Про це Ви неоднаразово заявляли. Зрозуміло, це Ваш "козир". А на наступний раз,на нові вибори, за яку мову Ви будите боротись?

Отправить комментарий

Related Posts with Thumbnails